6/2 Lichtschema Waarom We Het Niet Aanbevelen

We houden het graag simpel.

En dat betekent vasthouden aan beproefde methoden.

Buitenwiet heeft 12 uur daglicht tijdens het groeien en 12 uur duisternis tijdens de bloei.

Dat is de reden waarom binnenkwekers 18 uur overdag geven tijdens het opgroeien en dan overschakelen naar 12 uur om de bloei op te wekken.

Het werkt.

We waren natuurlijk sceptisch over het 6/2 lichtschema. We stonden open om nieuwe dingen te proberen, dus laten we eens nader kijken.

6/2 Lichtschema

Je kunt je lampen 6 uur aan laten staan en daarna 2 uur uitdoen. Dit wordt een 6/2 lichtschema genoemd. Dit wordt drie keer per dag gedaan. Dit is voor groei of zaailingen, maar niet voor bloei. Bloei vereist twaalf uur ononderbroken duisternis.

Het komt overeen met de 18/6-vegetarische routine (18 uur daglicht gevolgd door 6 uur duisternis). Je kunt de lichte en donkere perioden eenvoudig opsplitsen in drie kleinere stukjes.

Het op die manier doorbreken van de perioden van licht en duisternis heeft verschillende voordelen, hoewel de meeste alleen anekdotisch lijken. Het heeft echter ook potentiële nadelen.

We zullen deze hierna behandelen. Over het algemeen zijn we echter van mening dat u zich beter aan een vast tijdschema kunt houden, zoals 18/6, 20/4 of de kweeklampen 24 uur aan kunt laten staan.

Voordelen Van Een 6-2 Verlichtingsschema

Hieronder staan de drie meest genoemde voordelen van een 6/2 lichtschema. Alleen de laatste is een bewezen voordeel, en het is er een die de meeste kwekers niet echt nodig hebben. Hoewel de andere twee nuttig kunnen zijn, zullen ze geen significant verschil maken in je totale kweek.

Laat planten even rusten

Het meest genoemde voordeel voor het 6-2 schema betreft de hoeveelheid licht die planten per dag kunnen verwerken. Na het bereiken van de daglimiet kan een plant geen licht meer opnemen. Na dit punt licht blijven geven is tijdverspilling.

Door 2 uur duisternis te bieden na 6 uur ononderbroken verlichting, krijgt de plant de kans om te rusten en het licht te verwerken dat ze gedurende die zes uur heeft ontvangen. De plant zal klaar zijn om meer licht te absorberen wanneer de volgende zes uur daglicht beginnen. Dit maximaliseert de groei van uw plant gedurende de dag.

Hoewel dit overtuigend klinkt, hebben we geen bewijs gezien om dit te ondersteunen. We hebben nog geen kwekers zien klagen over 18 uur teveel licht. Velen geven zelfs 24/7 licht tijdens het planten en het lijkt geen negatieve effecten te hebben.

Voorkomt lichte stress

Een ander onbewezen voordeel is dit. Marihuanaplanten kunnen tekenen van stress vertonen na 18 uur continue blootstelling aan licht. Ze kunnen aan het einde van de lichtcyclus verschijnen en hangende of gekrulde bladeren bevatten.

Deze symptomen van stress zijn niet aanwezig als de kweeklampen maar 6 uur aan staan. De logica is dat planten minder gestrest zijn als ze kortere perioden van continu zonlicht hebben. Wat niet zeker is, is of een beetje stress ook daadwerkelijk een negatief effect heeft op de planten. Alle aanwijzingen zijn dat dit niet het geval is.

Geeft je kweektent de kans om af te koelen

Als je problemen hebt om je kweektent koel te houden, kan een lichtschema van 6/2 nuttig zijn.

Hierdoor heb je minder ventilatie of airconditioning nodig. Je hoeft die systemen ook niet 18 uur achter elkaar te laten draaien, wat je fans en andere apparatuur minder belast.

Voordelen Van Een 6-2 Schema

Dit verlichtingsschema heeft twee belangrijke nadelen: het legt meer stress op planten en verhoogt de complexiteit in vergelijking met het 6/2 groei- of bloeischema.

Ingewikkelder

Het is veel moeilijker om je verlichting zes keer per dag aan en uit te laten gaan dan om het maar één keer per dag te doen. Veel timers kunnen ze zelfs maar één keer per dag in- en uitschakelen. Zelfs de beste timer voor kweeklampen heeft deze functie waarschijnlijk niet. Er zijn maar weinig timers die zelfs een 6/2-schema aankunnen.

Je hebt een timer nodig die het licht meerdere keren per dag kan uitschakelen. Je zou ook alles correct moeten instellen, zodat de lichten aan en uit gaan wanneer ze zouden moeten.

En je hebt zeker een timer nodig – denk er niet eens aan om dit schema uit te voeren terwijl je je lichten handmatig in- en uitschakelt.

U wilt misschien ook dat uw koelapparatuur wordt geprogrammeerd om gelijktijdig met de verlichting te werken. Of om het vermogen te verhogen wanneer de lichten aan zijn en op een lagere stand te werken wanneer ze uit zijn.

Stress bij het overschakelen naar een bloeischema

Overschakelen van groei naar bloei is een beetje ongebruikelijk met een 6/2-schema, omdat de tijd dat de lichten continu branden, toeneemt in plaats van af te nemen zoals gewoonlijk.

De daglichtperiode is korter als je het standaard 18/6 lichtschema, of 20/4, of 24/0 gebruikt. Het 12/12 bloeischema maakt het echter efficiënter. Maar als je overschakelt van een 6/2-schema naar bloei, wordt de ononderbroken daglichtperiode zelfs langer, namelijk een verdubbeling van 6 uur naar 12 uur.

Dit nadeel is, net als veel van de andere voordelen van dit verlichtingsprogramma, niet ook bewezen. Er zijn simpelweg meldingen van kwekers die hebben gezien dat hun planten veel meer tijd nodig hebben om zich aan te passen aan het bloeischema en om in de bloeifase van de groei te komen.

Dit zal waarschijnlijk geen significante invloed hebben op uw dagelijks leven, maar het is iets om te overwegen als u de 6/2-daguitsplitsing overweegt.

Om de effecten te minimaliseren, kunt u tegen het einde van de groei eerst overschakelen naar een 10/2 cyclus voordat u overschakelt naar het bloeischema.

Dit zal de overgang vergemakkelijken. Het geeft je planten ook 2 uur extra zonlicht per dag, wat een groot voordeel is als je ziet dat de groei echt op gang komt. Hierdoor zullen ze eerder toppen gaan kweken.

Is Het De Moeite?

Dit is de grote vraag. Is het de moeite waard om het 6/2 groenteschema te proberen? Als je veel van deze site hebt gelezen, weet je dat we er over het algemeen voor pleiten om je marihuana-kweek eenvoudig te houden. Zo makkelijk mogelijk.

Het zou dus geen verrassing moeten zijn dat we het 6/2-schema niet aanbevelen. De mogelijke voordelen zijn niet enorm, de meeste voordelen zijn alleen anekdotisch en zijn niet bewezen, en het zal meer werk voor u zijn. Houd u aan het 18/6-schema, dat eenvoudiger te volgen is en waarvan is aangetoond dat het goed werkt.

Een herinnering dat planten ook in de natuur het 18/6-schema (of iets dergelijks) volgen, is het vermelden waard. Ze ontvangen hun zonlicht in één aaneengesloten uur, niet verdeeld in drie. Zo zijn planten geëvolueerd.

Het gebruik van het 6/2-schema zal geen significante negatieve effecten hebben. Het kan zelfs leiden tot een snellere groei. Het is de moeite waard als je er nieuwsgierig naar bent en het niet erg vindt om extra werk te verzetten om het draaiende te krijgen.

Omdat er online veel vragen zijn over de 6/2, maar er zijn maar heel weinig echte kwekersrapporten, zou je je resultaten kunnen documenteren en veel mensen kunnen helpen.

Wat echt nodig is, is een directe vergelijking waarbij dezelfde planten onder dezelfde omstandigheden parallel worden gekweekt, waarbij alleen het lichtschema anders is. Dit zou het definitieve antwoord kunnen zijn op de vraag: welke is beter?

6/2 Cannabisverlichtingsschema: Laatste Gedachten

Je kweeklampen 6 uur per keer laten branden, gevolgd door 2 uur duisternis, is intrigerend. Daar is geen twijfel over.

Het lijkt echter niet de moeite waard, tenzij je de tijd en het vermogen hebt om het te doen. Als je gewoon probeert om een kweek op gang te brengen en een goede opbrengst te krijgen, dan is er al genoeg om je zorgen over te maken. Waarom de zaken nog ingewikkelder maken, want wat zal in het gunstigste geval resulteren in een iets snellere groei van groenten?