Drosera Capensis-gids. Hoe Zorg Je Voor Kaapse Zonnedauw?

Lees onze gids voor Drosera Capensis voor alles wat u ooit moet weten! Tips voor het verzorgen en kweken van de Kaapse Zonnedauwplant.

Kaapse zonnedauw is niet je typische kamerplant voor binnen. Hoewel het een unieke look biedt, is er iets dat er nog interessanter aan is: het is vleesetend.

Deze plant is een prooi en jager van insecten en voedt zich met hun vlees. Cool, of griezelig? Als u op zoek bent naar een kamerplant die zeker veel aandacht zal trekken en uw huis zal interesseren, zal een kaapse zonnedauw de klus zeker klaren.

De Kaapse zonnedauw is een tropische vleesetende plant en vereist speciale zorg. Om er zeker van te zijn dat u hem de zorg geeft die hij nodig heeft, leest u verder voor meer informatie. Hieronder vind je alle informatie die je nodig hebt om deze Kaapse zonnedauw te verzorgen.

Kaapse Zonnedauwplant

Voordat we erin duiken en bespreken hoe je een Kaapse zonnedauw kweekt en verzorgt, willen we je een kort overzicht geven van deze plant. We merken dat een beter begrip van een plant een diepere band ermee creëert, en dus betekent dat tuinders er meer zorg voor zullen dragen.

  • De Kaapse zonnedauw is, zoals gezegd, een geslacht van vleesetende planten. Tot op heden zijn er meer dan 200 soorten zonnedauwsoorten bekend. Sommige eigenschappen van deze plant zijn vergelijkbaar met die van andere zonnedauw en soorten vleesetende planten, maar sommige zijn uniek voor de Kaapse zonnedauw.
  • Een vaste plant die inheems is in de Kaap van Zuid-Afrika (vandaar de naam), de kaapse zonnedauw groeit kleine rozetten en heeft kleverige bladeren met levendig gekleurde tentakels om kleine beestjes en insecten te lokken. Zodra zijn gebed op de bladeren landt, worden ze gevangen door de kleverige substantie die het produceert. De bladuiteinden worden vervolgens in het midden opgerold zodat de kever of het insect het spijsverteringsstelsel van de plant kan binnendringen. Het verteringsproces duurt ongeveer 6 uur vanaf het moment dat de bid voor het eerst vast komt te zitten op de plant.
  • Als meerjarige, kruidachtige plant mist de Kaapse zonnedauw een aanhoudende houtachtige bovengrondse stengel. Het is relatief klein van formaat en wordt slechts ongeveer 8 cm hoog.
  • Het produceert een kleine rozet en de bladeren van deze plant zijn bedekt met kleine rode haartjes die een kleverige vloeistof afscheiden en roodachtig van kleur zijn.
  • Hij bloeit in de zomermaanden en kan rijen bloemen langs de stengel produceren als de temperatuur stijgt.
  • Ze lijken op een violet en zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren, waaronder wit, lichtroze en violet. Ze produceren ook een zoete, maar delicate geur, die zijn prooi lokt.

In vergelijking met andere soorten zonnedauw is de Kaapse zonnedauw vrij gemakkelijk te kweken, te verzorgen en te verspreiden. De unieke schoonheid en het feit dat ze vleesetend is, maken deze plant zeker tot een interessante toevoeging aan elke binnentuin.

Drosera capensis blad detail

Hoe Een Kaapse Zonnedauw Te Kweken En Te Verzorgen

Hoewel het een van de meer dan 200 soorten zonnedauw is, heeft de Kaapse zonnedauw unieke zorgvereisten. Dit artikel leert je alles wat je nodig hebt om de Kaapse zonnedauw op de juiste manier te planten en te verzorgen, zodat hij jarenlang kan gedijen.

Bodemvereisten

De Kaapse zonnedauw doet het het beste in een zanderige veenmosgrondmix, of een mengsel van 50 procent veenmos en 50 procent tuinbouwzand. Ze zijn niet erg afhankelijk van voedingsstoffen uit de bodem, omdat de plant de meeste voeding die hij nodig heeft, haalt uit de prooi die hij consumeert.

Het mag ook niet worden bemest, omdat het de voedingsstoffen krijgt die het nodig heeft van de insecten en insecten die het eet. Het bemesten van de plant kan er zelfs toe leiden dat de wortels verbranden en mogelijk je Kaapse zonnedauw doden.

Jonge Drosera capensis planten

De Kaapse zonnedauwplant is een vleesetende plant en mag geen kunstmest krijgen. In plaats daarvan moet het worden gevoed met insecten zoals vliegen of spinnen. Je kunt de zonnedauw uitplanten als je in een klimaat leeft dat dit ondersteunt. Als u in een koeler klimaat leeft, moet het binnen worden gelaten, waar het van u afhankelijk is om het te voeden.

Hij eet zowel vliegen en spinnen als mieren, motten en fruitvliegjes. Als u geen levende insecten kunt vinden, kunt u de plant gevriesdroogde insecten voeren, zoals vliegenlarven. Bij het voeren van gevriesdroogde insecten, meng ze eerst in water. Hierdoor worden de insecten zachter en gemakkelijker te verteren.

De Kaapse zonnedauw hoeft gemiddeld maar één keer per week gevoerd te worden. Een woord van waarschuwing: zorg ervoor dat de insecten die de Kaapse zonnedauw krijgt, niet zijn blootgesteld aan insecticiden, omdat deze chemicaliën giftig zijn en de plant mogelijk kunnen doden. Vermijd ook overvoeding, omdat dit de plant mogelijk kan doden.

Je Hoeft Alleen Maar Lichteisen Te Hebben

De Kaapse zonnedauw gedijt in de volle zon tot halfschaduw en zal de meest levendige kleuren produceren wanneer ze aan dergelijke omstandigheden worden blootgesteld. Het is het beste om ze als kamerplant te houden in een gebied met veel zonlicht. Indien nodig kunt u ook kunstlicht gebruiken om de Kaapse zonnedauw het licht te geven dat hij nodig heeft om te gedijen.

Watervereisten

De waterbehoefte van een Kaapse zonnedauw is vergelijkbaar met die van andere vleesetende planten. De grond moet gelijkmatig worden bevochtigd, maar niet doorweekt. Om te bepalen wanneer het water moet worden gegeven, voelt u aan de grond. Als de eerste centimeter van de grond droog aanvoelt, moet de plant worden bewaterd.

Een belangrijke opmerking: vermijd het gebruik van kraanwater, dit kan zouten en chloor bevatten die schadelijk kunnen zijn voor de plant; gebruik in plaats daarvan regenwater, gezuiverd water of gedestilleerd water.

Verpotten

Zolang de pot groot genoeg is, hoeft de Kaapse zonnedauw niet verplant te worden; Als hij echter aanvankelijk in een kleine plantenbak stond, kunt u hem in een grotere plantenbak verpotten. Doe dit alleen als de plant over de pot begint te groeien. De lente is de ideale tijd om te verpotten.

Verzorging En Onderhoud

Naast het interessante uiterlijk en de aard van deze vleesetende plant, heeft de Kaapse zonnedauw niet veel verzorging nodig. Dat gezegd hebbende, hoewel het relatief eenvoudig te verzorgen is, vereist het wel wat onderhoud.

Als de bladeren en bloemen verwelken, kun je ze van de stelen halen om de plant gezond en mooi te houden. Anders heeft het, dan het verwijderen van gebruikt gebladerte, echt andere verzorging of onderhoud nodig.

Een Kaapse Zonnedauw Vermeerderen

Kaapse zonnedauw is gemakkelijk te vermeerderen omdat ze veel zaden produceert. Verzamel de zaden eenvoudig en zaai ze in een kweekbak. Zet de bak op een plaats in de halfschaduw en bevochtig de grond met gezuiverd water.

Houd de kamertemperatuur tussen 70 en 75 graden F.

Samenvattend

De Kaapse zonnedauw is een geweldige keuze als je op zoek bent naar een ongewone en interessante plant om toe te voegen aan je binnentuin. De Kaapse zonnedauw is visueel aantrekkelijk, heeft een milde geur en kan vleesetend zijn. Deze plant zorgt voor veel vermaak. Deze tips helpen je bij het verzorgen van deze ongewone kamerplant.