Gids Voor Sneeuwklokjes. Hoe Galanthus Te Kweken En Te Verzorgen

Voor alle informatie die je nodig hebt over sneeuwklokjes, lees onze gids! Tips voor het planten en verzorgen van Galanthus

Galanthus, in de teelt algemeen bekend als Sneeuwklokje, is een klein geslacht dat uit ongeveer 20 soorten bloeiende planten bestaat. Deze charmante bloemen zijn te vinden in heel Europa, van Spanje tot Oekraïne. Evenzo zijn ze op grote schaal genaturaliseerd geraakt in Groot-Brittannië, Noorwegen, Zweden, Nederland, België en ook in regio’s van Noord-Amerika.

Alle Galanthus-soorten verdienen onze waardering en aandacht, dat is duidelijk. De meest populaire en wijdverbreide zijn echter Galanthus nivalis-planten, ook bekend als gewone sneeuwklokjes, ook wel sneeuwklokjes genoemd. Deze planten behoren tot de eerste bollen die zich vestigen en bloeien in de lente, en vormen opzichtige, maar delicate tapijten van puur witte bloemen.

Ondanks hun kleine aantal soorten, komen sneeuwklokjes samen met honderden variëteiten en hybriden om uit te kiezen. G. elwesii en G. Flore Pleno zijn enkele van de meest intrigerende cultivars.

  • Een groot aantal Galanthus-cultivars heeft de prestigieuze Award of Garden Merit gewonnen. Sommige hiervan zijn Atkinsii, Flore Pleno, G. nivalis, Greater Snowdrop, Ladys Beatrix Stanley, Magnet, S. Arnott en Wendys Gold.
  • Hun geslachtsnaam Galanthus komt van de oude Griekse woorden gla en nthos, wat melk en bloem betekent. Deze naam verwijst naar hun schattige, witte, melkachtige bloesems.
  • Galanthus-soorten zijn bekend onder vele namen zoals Sneeuwklokjes en Melkbloemen, Voorjaarsbollen en Fair Maids of February.
  • Sneeuwklokjes zijn zeer bekende symbolen van lente, zuiverheid en religie. Ze komen voor in veel literaire werken, waaronder het korte verhaal Het sneeuwklokje van Hans Christian Andersen.
  • Galanthofielen zijn mensen die van sneeuwklokjes houden. In sommige delen van de wereld zijn er regionale evenementen waar galanthofielen de mogelijkheid hebben om bollen van verschillende soorten sneeuwklokjes te kopen.
  • De bollen van Sneeuwklokjes zijn meestal zeer giftig als ze worden ingeslikt. Deze planten werden door veel mensen niet als een teken van geluk beschouwd. Victorianen geloofden dat sneeuwklokjes een teken van dood waren, en het was pech om ze in huis te hebben.
  • Galanthusplanten speelden een grote rol in de traditionele geneeskunde en doen dat nog steeds. Het zijn geweldige behandelingen tegen traumatische verwondingen van het zenuwstelsel, onjuiste hersenfunctie, multiple sclerose, geheugenproblemen, poliomyelitis, winterhanden, bevriezing, hoofdpijn en zelfs de ziekte van Alzheimer.
  • Sneeuwklokjes zien er op hun best uit als je ze massaal plant in bossen, rotstuinen, maantuinen, borderfronten, gazons of onder loofbomen. De clusters zijn ook geschikt voor binnenopstellingen in containers.
  • Hoewel de meeste Galanthus-soorten milde maagproblemen kunnen veroorzaken, is het mogelijk om ze aan te raken en huidirritatie te veroorzaken. Je moet ze plaatsen waar ze niet toegankelijk zijn voor nieuwsgierige kinderen of harige vrienden.

Sneeuwklokjes

Kenmerken Van Sneeuwklokjes: Een Overzicht

  • Alle soorten sneeuwklokjes zijn kruidachtige bolgewassen. De grootte van deze planten verschilt van cultivar tot cultivar, maar ze kunnen over het algemeen 2,8 tot 30 cm (7-30 cm) hoog worden.
  • De bladeren zijn samengesteld uit twee of drie basale, lineaire en smalle, riemvormige tot ovale, lichtgroen tot zilvergrijs, en één tot drie basale, smal, breed en kort. De bloeiende stengels die scapes worden genoemd, zijn rechtopstaand, dun, gebogen en bladloos.
  • Het bloeiseizoen van sneeuwklokjes varieert meestal, afhankelijk van de regio en de weersomstandigheden. Terwijl sommige cultivars in de vroege herfst tot extreem vroege lente bloeien, zullen anderen bloemen produceren tot het late voorjaar in mei.
  • De meeste Galanthus-soorten hebben enkele bloemen van drie tot zes bloembladen. Sommige exemplaren hebben dubbele bloemen die op onderrokken lijken, terwijl andere meerdere binnenste bloembladen hebben.
  • De bloemen van Sneeuwklokjes zijn vrij klein, klokvormig, delicaat, licht geurend en kunnen na de bloei enkele weken aanhouden. Ze zijn meestal wit, maar sommige cultivars kunnen ook tinten groen, geel, goud, lichtroze, paars, lavendel of blauw hebben.
  • Sneeuwklokjes dragen na hun bloeiperiode vruchten. Driecellig, vlezig en ellipsoïde, de vruchten zijn te vinden in bolvormige tot bijna bolvormige capsules. Deze vruchten zijn aantrekkelijk voor mieren omdat ze grote, langwerpige zaden bevatten, van lichtbruin tot zeer wit.
  • Ze vormen mooie metgezellen voor vele andere aantrekkelijke plantensoorten, waaronder Alpine Squill, Coral Bells, Narcis, Dog Tooth Violet, Dwarf Iris, Early Crocus, Fragrant Honeysuckle, Glory of the Snow, Helleborus, Persian Violet, Sedum, Snowflake, Winterakoniet en toverhazelaar.

Sneeuwklokjes Laten Groeien

Sneeuwklokjes gedijen goed in omgevingen die de groeiomstandigheden vanuit hun natuurlijke habitat nabootsen. Hierdoor groeien ze meestal op hun best in lichte tot matige schaduw. Sommige cultivars, zoals G. elwesii, kunnen de volle zon verdragen, terwijl andere de voorkeur geven aan halfschaduw.

Sneeuwklokjes komen alleen jaar na jaar terug als ze worden voorzien van lage wintertemperaturen. Temperaturen die ideaal zijn voor dit seizoen liggen tussen -20 en -30 F (-29, -34 C). Deze bloemen zijn winterhard in de USDA-zones 3 tot 8 en houden echt niet van de warme winters van sommige regio’s. Als het klimaat in uw omgeving overwegend warm of heet is, is het verstandig om Sneeuwklokjes toe te voegen aan uw plantenfamilie.

Zelfs als Sneeuwklokjes doorgaans zorgeloos zijn in termen van plagen en schimmelziekten, kunnen er af en toe problemen optreden. Het meest voorkomende probleem dat uw planten kan storen, is grijze schimmel. Deze ziekte zal zijn aanwezigheid tonen door middel van vage grijze schimmels op de bladeren en bloemen die zich in ernstige gevallen op de bollen zullen verspreiden. Om te voorkomen dat grijze schimmel zich verder verspreidt, verwijdert u de aangetaste bollen het beste.

Sneeuwklokjes Planten

Voor het beste resultaat raden wij aan om uw Sneeuwklokjes in het vroege najaar te planten. Wacht niet te lang met het planten van je bollen als je ze eenmaal hebt gekocht. Over het algemeen zullen de bollen niet lang standhouden zonder aarde, dus plant ze direct na aankoop.

Uw Sneeuwklokjes zijn gebaat bij een zeer specifieke planttechniek. Maak eerst de grond los en voeg vervolgens een korrelige meststof 5-10-10-10 toe. Ten tweede, meng de grond totdat je geen klonten meer hebt.

Na deze stap plant u uw sneeuwklokjesbollen in groepen van maximaal 25 exemplaren en bedek ze met 5 cm aarde. Nadat het plantproces is voltooid, moet u de bollen goed water geven zodat ze zich kunnen vestigen in hun nieuwe omgeving.

Sneeuwklokjes kunnen in verschillende media worden gekweekt. Ze groeien het liefst in goed doorlatende grond die rijk is aan hummus. Om de drainage te verbeteren, als je Sneeuwklokjes in zware grond kweekt, voeg dan wat gruis of scherp zand toe.

Als u wilt dat uw Sneeuwklokjes-planten groeien, moet u ze vaak bemesten. Deze planten dienen twee keer per jaar, in het voor- en najaar, te worden gevoed met een uitgebalanceerde vloeibare meststof. Het zijn geen zware eters, dus bemesten is niet verplicht als je wilt dat ze in de loop van de tijd hetzelfde blijven.

Sneeuwklokjes Water Geven

Hoewel sneeuwklokjes in koudere klimaten niet veel vocht nodig hebben, hebben ze in warmere gebieden wel meer water nodig. Langdurige perioden van droogte hebben invloed op het algehele welzijn van uw planten. We raden je aan om je geliefde sneeuwklokjes water te geven wanneer de grond volledig is opgedroogd.

Als u in een regio woont waar het zelden regent, moet u uw sneeuwklokjes regelmatig water geven. Deze bloemen gaan slapen als hun bladeren geel worden. Je kunt ze na de bloei ook water geven met vloeibare plantenvoeding om ze sterker te maken en groter te maken voor het volgende bloeiseizoen.

Galanthus

Sneeuwklokjes Vermeerderen

Wil je meer van deze schoonheden in je tuin of is een van je familieleden of vrienden grote liefhebbers van Sneeuwklokjes? Zeg niets meer! Hoewel sneeuwklokjes zich niet vaak uit zaad vermenigvuldigen, zullen ze veel offsets produceren die je als uitgangsmateriaal kunt gebruiken. Wees niet bang! Het maakt niet uit hoe weinig ervaring je hebt in de tuinwereld, dit proces zal niets anders zijn dan een fluitje van een cent.

De offsets zijn de nieuwe, plakkerige bollen die aan de moederbol zijn bevestigd. Als je al een paar jaar Sneeuwklokjes kweekt, is de kluit bollen vast behoorlijk dicht geworden. Als algemene regel geldt dat je misschien wilt wachten tot de bloemen van je sneeuwklokjes verwelken, maar het blad is nog steeds helemaal groen en krachtig.

Dit zijn de eigenschappen waar je naar moet zoeken in je planten. Het enige wat u hoeft te doen is de sneeuwklokjes uit te graven, de jonge bollen van de moederbollen te scheiden en ze vervolgens opnieuw te planten op hun nieuwe, permanente locaties. Zie je wel? Het is veel makkelijker dan je dacht!

Ten Slotte