Hoe Knoflook Te Kweken. Kweektips En -trucs

Geniet je van het frisse aroma van geroosterde knoflook in je pasta Alfredo?

Knoflook is een relatief makkelijke kruidachtige bol om in je tuin te kweken. Het kan in de herfst worden geplant en het volgende jaar in het midden van de zomer worden geoogst.

Je kunt je eigen knoflook kweken in plaats van het in de supermarkt te kopen. Het smaakprofiel van knoflook van eigen bodem is heel anders dan dat je in een zakje in de supermarkt kunt kopen. Breng je kookkunsten tot leven met authentieke knoflook van eigen bodem in je recepten.

Deze gids behandelt alles wat je nodig hebt over het kweken van knoflook voor het komende seizoen.

Wanneer Knoflook Planten?

Knoflook moet in de herfst en winter worden geplant. U kunt uw knoflook in de lente planten in warmere klimaten waar er geen seizoensvorst is. De herfst en winter zijn de beste tijden om knoflookwortels te planten voordat de grond bevriest. In het voorjaar beginnen de bollen groene bladeren boven de grond te laten groeien.

Het klimaat in elk gebied bepaalt de timing van het planten. Om een wortelstelsel voor knoflook te ontwikkelen voordat de winter begint, kun je je knoflook het beste in het voorjaar planten. Maar de knoflook mag niet beginnen met topgroei te produceren voordat de winter aanbreekt.

In de noordelijke staten kun je knoflook het beste tussen september en november planten. Het is mogelijk om in februari en maart knoflook te planten in warme gebieden met milde winterse omstandigheden.

Knoflook kweken

Tips Om Een Plantlocatie Te Kiezen

We raden je aan om een zonnige plek in je moestuin te kiezen om je knoflook te planten. Knoflook gedijt goed in vruchtbare, leemachtige grond met een pH tussen 6,5 en 7. Voeg voor extra voedingsstoffen mest of organische compost toe aan zandgrond.

Knoflook groeit ook heel goed in verhoogde bedden. Om ongedierte tijdens het groeiseizoen weg te houden, mulch de grond rond de toppen van knoflookbollen elke maand. De grond heeft een goede drainage nodig, omdat drassige grond het begin van rot in uw knoflookbollen zal veroorzaken.

Als u besluit om voor uw knoflook verhoogde bedden te gebruiken, maak ze dan 2 tot 0,9 m breed en 10 tot 30 cm hoog. Vergeet niet om ook de grond te kalken. Je kunt een theelepel beendermeel aan de aarde toevoegen en dit dan goed roeren voordat je je knoflook plant.

Verhoogde tuinbedden: de ultieme gids voor beginners

Knoflook Planten?

Bezoek uw plaatselijke kwekerij en koop wat knoflookzaden. Vraag, voordat u knoflookzaden koopt, aan de adviseur welke variëteiten het beste zijn voor uw regio. Je moet niet proberen de kruidnagel te kweken die je in de supermarkt koopt. Deze kruidnagels kunnen geschikt zijn voor verschillende klimaten. Velen van hen worden behandeld om de houdbaarheid te behouden. Dit maakt het moeilijker om ze te laten groeien.

Kies grote, gezonde knoflookteentjes zonder zichtbare ziekteverschijnselen: hoe groter je teentje, hoe groter en robuuster de bol. Breek voor het planten de kruidnagel van de bol, maar zorg ervoor dat je de schil aan de kruidnagels houdt.

Plaats de kruidnagels in de grond, 5 cm diep en 10 cm uit elkaar. Plaats de kruidnagel met de brede kant naar beneden in de grond. Wil je in rijen planten, zorg dan voor een onderlinge afstand van minimaal 10 tot 36 cm.

Teentjes knoflook geplant

Hoe Zorg Je Voor Je Knoflook?

In de noordelijke staten moeten tuinders ervoor zorgen dat ze correct mulchen en de kruidnagels met stro bedekken voordat de winter aanbreekt. De bevriezing van de grond kan de dood van het wortelstelsel van de kruidnagel veroorzaken. Leg stro en jute over je bedden voordat de winter komt als je in een gebied woont waar hevige sneeuwval valt,

Je knoflook hoeft in de winter niet te worden bewaterd en je hoeft alleen het rietje en de jute te verwijderen nadat de laatste nachtvorst in je gebied is gevallen. Als de lente aanbreekt, zul je merken dat de groene scheuten door de grond komen. Snijd eventuele spruiten af die zich in het voorjaar ontwikkelen, omdat deze uw bolmaat kunnen verkleinen.

Bemest in het voorjaar de bedden met kunstmest en kleed ze vervolgens aan met stikstofhoudende mest zoals bloedmeel of pellets. Bemest de bollen opnieuw als het zomerseizoen aanbreekt. Deze strategie helpt om de bolmaat te maximaliseren.

Denk eraan om je bedden te wieden en je planten meer stikstof te geven als de bladeren geel beginnen te worden. Van mei tot juni moet je knoflook elke drie tot vijf werkdagen worden bewaterd. Dan kunt u uw watergift tegen het midden van juni verminderen.

Plagen En Ziekten Die Uw Knoflookoogst Aantasten

Gelukkig voor tuinders is knoflook een van de weinige dingen die je in je tuin kunt laten groeien en die geen ongedierte aantrekt. Knoflook kan worden geplant om ongedierte af te weren. Knoflook bevat een natuurlijk polyfenol dat bekend staat als allicine. Allicine beschermt de plant tegen ziekten door op te treden als een natuurlijk antimicrobieel middel.

Uw knoflookbollen kunnen echter ziekten oplopen als u er gedurende het groeiseizoen niet op de juiste manier voor zorgt. De enige echte zorg voor knoflooktelers is de ontwikkeling van witrot. Deze schimmel kan bij koud weer de wortels van je knoflook aantasten.

Witrot zal je knoflook doden en je zult de grond moeten herstellen door hem daarna een paar seizoenen te laten rusten. Witrot is een ziekteverwekker die in de bodem overwintert en de oogst van volgend jaar aantast.

Tips Voor Het Oogsten Van Knoflook

Tussen juni en augustus plukt u uw herfsthangende bollen. Als je merkt dat je knoflook geel wordt, is hij waarschijnlijk bijna volgroeid.

Oogst wanneer de toppen geel beginnen te worden en op de grond beginnen te vallen. De beste manier om te zien of uw gewas klaar is, is door een van de bollen op te tillen en te controleren. De kop van de knoflook moet delen van kruidnagels hebben en de schil die de bol bedekt, zal een papierachtige en droge textuur hebben.

Als je je knoflook te vroeg trekt, zul je merken dat het omhulsel te dun is en kort na het trekken uiteenvalt. De bol zal splijten als deze langer dan nodig in de grond blijft staan. Een gespleten huid trekt ziekten aan en maakt de knoflook ongeschikt voor opslag.

U mag de bollen niet uitgraven met een tuinvorkje, omdat dit de kruidnagel kan beschadigen. Haal ze uit de grond en schalie dan de rest. Spoel je knoflook niet af, maar bewaar hem droog in een wortelkelder. Knoflook met 4 tot 6 bollen aan een touwtje hangen en laten drogen in een goed geventileerde ruimte of kelder.

Het is tijd om je knoflook te oogsten

Knoflook Bewaren

Je knoflook is klaar voor opslag nadat de bollen droog zijn, en het papierachtige omhulsel is gemakkelijk tussen je vingers te pletten. Het moet stevig aanvoelen in de wortelkroon en je zou het gemakkelijk7 moeten vinden om de kruidnagel van je handen te scheiden.

Verwijder al het vuil en wikkel de kruidnagels in een papieren wikkel. Bewaar je knoflook op een donkere plaats met veel luchtstromen. Als je je knoflook op de juiste manier bewaart, kun je er maanden mee doen.

Knoflook mag niet in de koelkast worden bewaard, omdat het zacht kan worden en zijn smaak kan verliezen. Naarmate de knoflookbollen drogen, wordt de smaak van de teentjes intenser. Als u van plan bent om in de late herfst voor het volgende jaar nog een gewas te planten, bewaar dan uw grootste en mooiste bol om nieuwe kruidnagels te planten.

Knoflookvariëteiten Die Worden Aanbevolen

Er zijn drie soorten knoflook beschikbaar om in uw tuin te planten. Elk van hen heeft unieke kenmerken en smaakprofielen. Bij de meeste soorten zijn de bollen 90 dagen na het planten oogstrijp.

Softneck-variëteiten

Zoals de naam al doet vermoeden, produceert deze knoflooksoort een nek op de knoflook die zacht blijft na je oogst. Deze knoflookvariëteiten zie je in winkels, geregen in vlechten. Deze variëteit groeit goed in warmere klimaten. Softneck knoflooksoorten hebben een sterke smaak en aroma.

Omdat de bol geen energie omleidt om bolletjes te produceren, kunnen softnecks ook grotere bolletjes laten groeien.

Softneck-variëteiten omvatten Inchelium Red en Silverskin.

Hardneck-variëteiten

Deze knoflook heeft een enkele ring van kruidnagel die een centrale stengel omringt. Er is geen gelaagdheid van kruidnagel zoals bij softneck-variëteiten. Hardnekknoflook is bestand tegen koude omstandigheden en is geschikt voor noordelijke staten. De hardnecks hebben een mildere smaak dan de softneck-soorten, maar ze zijn populairder voor gebruik bij het koken dan softneck-soorten.

Hardneck-variëteiten omvatten; Duganski, Koreaans rood, Siberisch, Chesnok rood, Spaans Roja en Duits rood. Naast het onder de grond kweken van de bol, produceren de rassen ook bolletjes aan de toppen van het gebladerte.

Vermijd olifanten- en grootbloemige knoflookvariëteiten als u knoflook kweekt om te koken. Olifantsknoflook heeft een nauwere relatie met prei dan knoflook en heeft een houtachtige smaak.