Sappige Doos

Koraal Cactus

Het is moeilijk om te weten waar te beginnen met deze schoonheid. Maar sta me toe om vanaf het begin uit te leggen dat deze plant eigenlijk twee verschillende soorten succulente Euphorbia is die met de hand aan elkaar zijn geënt om deze ongebruikelijke selectie te creëren.

De verticaal direct cactusachtige stengel is typisch afkomstig van Euphorbia neriifolia, samen met het bovenste segment met zijn brede waaiervormige bladeren die eruitzien als oceaankoraal en is geënt van Euphorbia lacteal.

De bladeren kunnen in kleur variëren van groen tot paars, geel, wit en roodachtig. Meestal wordt Euphorbia lacteal Cristata gebruikt voor het bovenste gedeelte, wat te herkennen is aan het gegolfde effect op de bladeren.

Snelgids

Positie Gedeeltelijk Zon, Gedeeltelijk Schaduw

Watering Water zelden zonder dat de bodem uit te drogen

Grootte Tot 1,2 m hoog bij binnenkweek

Klimaat Niet winterhard, Zone 10a (Minimaal -1 C | -1,1 C)

Verspreiden enten

Seizoensgebonden groenblijvende winter, winterslaap

Toxiciteit Sap is giftig voor mens en huisdier

Bloemen Roze of paarse bloemen zeldzaam

Andere namen voor deze vreemde kamerplant zijn kuifeuphorbia, kandelaarplant en kuifkandelaarplant, maar met zijn cactusachtige basis en koraalformaties is het geen wonder dat deze plant het meest bekend staat als koraalcactus.

Zoals geldt voor alle Euphorbia-vormen, produceert de Coral-cactusplant een witachtig sap (of latex) als het wordt gesneden dat droog zal worden schoongemaakt maar giftig blijft voor mensen en huisdieren. Zowel de bladeren als de foundation hebben ook zeer scherpe stekels die tot irritatie van de huid kunnen leiden.

Extra voorzichtigheid is geboden bij het behandelen van Coral cactus, aangezien de giftige effecten misselijkheid of misselijkheid kunnen zijn bij inname, ernstige huidirritatie en zelfs tijdelijke blindheid als het sap in de ogen komt. Het is raadzaam om bij het hanteren handschoenen, arm- en beenbedekking en een veiligheidsbril te gebruiken en ook onmiddellijk medisch advies in te winnen als er bijwerkingen optreden.

Koraal Cactus Verzorging

Positie

Koraalcactus geeft de voorkeur aan warmere temperaturen het hele jaar door voor een maximaal groeipotentieel en het wordt zeker veel groter als het buiten in warme en vochtige klimaten wordt gekweekt. Streef naar een standplaats die op het heetst van de dag halfschaduw biedt om verschroeide of door de zon verbrande bladeren te voorkomen.

Dat gezegd hebbende, is de kans groot dat deze plant binnen groeit zonder veel aandacht en zorg en dat hij de hele dag op een zonnige en lichte plaats staat.

Omdat deze plant van vochtige omstandigheden houdt, is het potentieel om in een kas te groeien. Houd alleen echte meeldauw in de gaten (een ziekte die witte schimmel veroorzaakt op vetplanten en andere planten veroorzaakt door een verhoogde luchtvochtigheid) en zorg voor een goede luchtstroom als preventieve maatregel.

De ideale en favoriete temperatuur het hele jaar door voor koraalcactus ligt tussen 65 en 29 C als ze buiten wordt gekweekt. Het is niet winterhard en kan niet tegen vorst, dus zonder de tekenen van een temperatuurdaling moet deze vetplant naar binnen worden gebracht. Elke blootstelling aan vriesomstandigheden zal vrijwel zeker leiden tot beschadigde bladeren en kan deze plant zelfs doden.

Spreiding

In vochtige en hete klimaten die het hele jaar door kunnen groeien, kan koraalcactus ongeveer 2 tot 1,2 m hoog en tot 0,9 m breed worden. Meer bescheiden, als ze binnen wordt gekweekt, kan ze slechts 10 tot 38 cm bereiken. Maar laten we eerlijk zijn, grootte is niet alles en deze plant blijft spectaculair hoe groot hij zich ook ontwikkelt.

Water geven

Het is eerlijk om te zeggen dat koraalcactus aanzienlijk gecompliceerdere waterbehoeften heeft dan je gewone cactus of vetplant. Ja, het geeft de voorkeur aan goed doorlatende grond om droge planten mogelijk te maken, maar het vereist wel water voordat de grond volledig droog is. De sleutel is om regelmatig de vochtigheid van de grond te inspecteren en water te geven nadat de bovenste 8 cm grond droog is.

Geef het vuil rond de basis van de Coral cactusplant altijd water totdat het water door de drainagegaten in de bodem van de pot begint te sijpelen. Voorkom dat er water op de bladeren komt, omdat ze vatbaar kunnen worden voor rot als ze lange tijd nat blijven. Gebruik een zeer lange gieter met dunne tuit of laat de plantpot weken en laat goed uitlekken.

Het is mogelijk om de droogte van de grond te onderzoeken door je vinger recht in de grond te drukken. Op basis van de tijd dat uw vinger zich bevindt, analyseert u wat vocht in het vuil bij de top van uw vinger.

Als u twijfelt of de meeste grond vochtig aanvoelt, kunt u het beste geen water geven en over een paar dagen opnieuw testen. Consistent onder water in plaats van over water om gebladerte of wortelrot te voorkomen die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid van uw koraalcactus.

Tekenen van te veel water zijn onder meer bruine, gele of papperige bladeren of zelfs aarde die te lang vochtig blijft. Een indicator van te weinig water is een plant die verwelkt of slap lijkt en alle bladeren van je Coral cactus er hangend uitzien.

Koraalcactus zijn in de winter slapende gewassen en zullen in de herfst- en wintermaanden minder vaak water nodig hebben. Verhoog de frequentie van water geven tijdens het groeiseizoen vanaf de lente voor het einde van de zomer.

Bodem

Gebruik altijd goed doorlatende grond bij het planten en verpotten van Coral cactus. De wortels moeten vrij zijn van overmatig vocht en dit bereik je gewoon met turfvrije grond of kokoskokos vermengd met mineralen zoals grit, zand of perliet.

Planten in de ideale grondsoort zorgt ervoor dat uw plant de zuurstof krijgt die ze nodig heeft om een gezonde groei te stimuleren en om wortelrot en ziektes te voorkomen.

Zelf een goed doorlatende grond maken kan thuis vrij eenvoudig en relatief goedkoop. Combineer eenvoudig tweederde van mineralen zoals grit, zand en perliet, en een derde organisch materiaal, zoals een goede turfvrije compost of kokosnootkokos.

Je kunt natuurlijk een kant-en-klare versie kopen en er zijn genoeg goede kant-en-klare vet- en cactusgronden te koop op internet of bij een fatsoenlijke tuinier.

Het is een goed idee om een laag grit op de cactusgrond te strooien om de drainage verder te bevorderen.

Bloemen

Een bloeiende koraalcactus is een zeldzaamheid en zelfs als hij gaat bloeien, wat vaak alleen bij oudere planten te zien is, valt er eigenlijk weinig te bespreken, helaas. Bloemen zijn klein en roze of paars. Ze kunnen in het voorjaar verschijnen en slechts zeer vluchtig.

Voeden

Gebruik voor een goed, sterk wortelstelsel en een gezonde groei een kant-en-klare vet- of cactusmest die tot 25% is verdund. Bemest elke 2 tot 4 maanden gedurende het zomerse groeiseizoen. Gebruik een uitgebalanceerde 10-10-10 meststof.

Het is niet nodig om tijdens de rustperiode van herfst en winter te bemesten en vermijd altijd het gebruik van korrelige meststoffen, omdat deze het kwetsbare weefsel van uw plant kunnen verschroeien.

Snoeien

De vreugde van koraalcactus is om te zien hoe zijn zeekoraalvormige bladeren zich voortdurend ontwikkelen en evolueren en daarom is het onwaarschijnlijk dat je plant ooit gesnoeid moet worden.

Maar aangezien koraalcactus gevoelig kan zijn voor schimmels en bladrot, kan het voorkomen dat u het heft in eigen handen wilt nemen door zieke plekken te snoeien.

Symptomen van ziekte aan het bovenste deel van uw plant zijn gele, bruinachtige of papperige bladeren, en ook een vroege indicator van wortelrot kan een papperige stengel net onder het grondniveau zijn.

Knip na het snoeien alle aangetaste gebieden weg met een scherp, steriel mes, een scheermesje of een schaar. Het dragen van handschoenen en kleding met lange mouwen zorgt ervoor dat u geen giftig sap in uw huid krijgt.

Verpotten

Als je plant symptomen vertoont van marihuana-gebondenheid of de container is ontgroeid, verpot dan eenvoudig naar een iets grotere container met drainagegaten en gebruik consequent verse, goed doorlatende grond.

Terwijl je de plant uit de pot haalt, controleer je de staat van de wortels op tekenen van roest. Als je natte en slijmerige, donkerbruine of zwarte plekken op de wortels ziet, knip ze dan voorzichtig af met een scherp steriel mes of een schaar. Gebruik altijd handschoenen en draag een shirt met lange mouwen bij het hanteren van de Coral cactus.

Hoe Coral Cactus Te Vermeerderen?

Koraalcactus zelf is een geënte plant en vereist ook een delicate operatie en een beetje geduld om thuis uit te voeren. Hier is een stapsgewijze handleiding voor hoe u het zelf kunt aanpakken:

  • Kies uit Euphorbia neriifolia een gezonde onderstam. Snijd een halter naar het bovenste gedeelte.
  • Verklein de steel van Euphorbia Lactea Cristata tot een omgekeerde pijl of arm.
  • Steek de twee Euphorbia-stekken in elkaar en bind ze zorgvuldig maar stevig samen met tuintouw.
  • Leg de geënte plant op een laag sappige grond en plaats deze 5-6 weken in een warme kamer op een lichte plaats. Blijf uit de buurt van direct zonlicht en ga naar kleur als u verzengende of zonnebrand vermoedt.
  • Controleer uw plant van tijd tot tijd om tekenen te zien dat beide enten samenvloeien. Het kan nog een week of twee nodig hebben als het niet samen klaar is.
  • Eenmaal volledig genezen, breng je je nieuw gevormde plant over naar de plek waar je hem gaat ontwikkelen. Geef jezelf een klopje op het water en terug zoals aangegeven.

Of de meeste vertrouwde plantengroothandels zullen graag een koraalcactus kopen om aan uw verzameling toe te voegen als u dat wilt.

Als je overweegt eufobie te verspreiden, kun je dit het beste doen door te snijden. Dit kan eenvoudig worden gedaan door een gezond stekje te dragen met een scherp en steriel mes of een schaar en vervolgens het stekje in het wortelhormoon te hameren.

Draag altijd handschoenen en beschermende kleding op armen en benen voor het geval de latex (sap) op de huid vloeit of in de ogen komt en zoek medisch advies als dit toch gebeurt.

Veelvoorkomende Problemen Met Koraalcactus

Het sap dat door Coral cactus wordt geproduceerd, werkt als een afschrikmiddel voor veel insecten en insecten, wat betekent dat het minder kwetsbaar is voor ziekten en plagen. Hier is een overzicht van enkele veelvoorkomende problemen met koraalcactus en hoe u ze kunt beheren.

Wortelrot

Als u uw koraalcactus te veel water geeft, of meer tot het punt dat het vuil langdurig nat blijft, kan dit leiden tot wortelrot. Tenzij u uw plant regelmatig beoordeelt, is een van de eerste tekenen van wortelrot rottende bladeren of zelfs een stengel die parasitair is.

Om wortelrot te beoordelen, verwijdert u uw plant uit de pot en borstelt u voorzichtig het resterende vuil weg. Wortels die bruin of zwart en zacht zijn en daardoor rot zijn en moeten worden weggesnoeid. Laat de snede drogen voordat u ze verpot met verse aarde in een schone pot. Ga verder met het water geven van je Coral cactus, maar veel minder vaak.

wolluizen

Mealybugs zijn vooral dol op vochtige omstandigheden en zijn te vinden in de gegolfde bladeren of in de scheuren van stengelverbindingen op Coral cactus en andere vetplanten of cactus

Deze kleine vleugelloze insecten produceren een kenmerkende katoenachtige massa op het oppervlak van de plant. Ze voeden de planten met sap door hun stro-achtige mond in het gebladerte te steken.

Gebruik huishoudelijke insectenspray, neemolie, wasmiddel of warm water om ze weg te spoelen. Herhaal regelmatig totdat de besmetting afneemt.

bladluizen

Een insect dat zich razendsnel voortplant en een insect dat zich voedt met het sap van planten. Bladluizen zijn meestal wit, groen of zwart. Deze langzaam bewegende plagen broeden in verbazingwekkende aantallen rond een nieuwe uitbreiding

Ze kunnen worden behandeld met een reinigingsmiddel of een insectenspray voor de tuinbouw. Dit moet regelmatig worden uitgevoerd totdat alle symptomen van besmetting zijn verdwenen.