Moet Ik Zaden Weken Voor Het Planten? Hier Is Alles Wat Je Moet Weten

Is het bijna tijd om weer te planten? Ben je van plan om komend jaar een moestuin aan te leggen? Er zijn zoveel opties dat het moeilijk is om genoegen te nemen met een paar!

Verschillende levenscycli betekenen dat groenten met verschillende snelheden groeien. Dus als u uw tuin plant, moet u weten wanneer het optimaal is om voor die specifieke groente te gaan planten.

Voor sommige soorten moet je ze misschien vroeg binnenshuis beginnen om het meeste uit het groeiseizoen te halen, vooral als je in de noordelijke staten woont.

Week de zaden voor het planten in water. Dit zal de kieming versnellen en de wortels weken eerder laten groeien dan traditionele methoden.

Door de zaden te weken, worden hun harde schelpen zachter, waardoor ze uit hun schelp kunnen komen en beginnen te groeien. Hoewel verschillende zaden verschillende groeiomstandigheden hebben, reageren ze bijna allemaal goed op de voorweek.

Deze uitgebreide gids over het weken van zaden vertelt je alles wat je moet weten over de voordelen ervan.

Is Het Nodig Om Mijn Zaden Te Weken?

Moet je je zaden laten weken? Is er een voordeel voor de praktijk? Met moderne landbouw kunnen we elke groente in onze achtertuin verbouwen, ongeacht de geografische oorsprong.

We kunnen de groeiomstandigheden aanpassen aan onze behoeften. Hierdoor kunnen we in alle klimaten volwaardige groenten oogsten.

Doorgaans ontkiemen zaden door het natuurlijke proces van de regen die op de grond landt, in wisselwerking met zaden die het voorgaande jaar door planten zijn gevallen.

Met de moderne landbouw kunnen we dit proces echter zelf nabootsen, door de zaden voor de gek te houden om te ontkiemen door ze te voorzien van de noodzakelijke elementen om te overleven.

Dus als je in het grote, witte noorden woont, kun je kassen en kunstmatige verlichting gebruiken om het hele jaar door habanero-paprika’s te telen, waardoor de planten al het licht, de lucht, de aarde en het water krijgen die ze nodig hebben alsof ze dicht bij de evenaar groeien. .

Door kunstmatige zaai- en ontkiemingstechnieken te gebruiken, halen we ook meer levensvatbare planten uit elk seizoen. Een plant die honderden zaden laat vallen, kan honderden andere achterlaten.

Nadat de winter voorbij is en de plant sterft, zullen de zaden reageren op de eerste regens. Slechts een klein percentage van deze zaden ontkiemt. De rest ontkiemt nooit, of ze kunnen het volgende jaar groeien.

Het voorweken van zaden kan de kiemkracht helpen verhogen, wat resulteert in meer planten uit minder zaden.

Door je zaden voor te weken, krijg je een hogere kiemkracht. Groene erwtenzaden weken in warm water

De Natuurlijke Levenscyclus Van Zaden

Het zaad is een basisstructuur. Het zaadembryo ligt in de harde schaal. Het begint te groeien als het vocht krijgt.

De buitenste schil van de zaden biedt bescherming aan het embryo terwijl het wacht op de beste groeiomstandigheden.

De zaadschaal voorkomt dat het zaad ontkiemt in ongunstige omstandigheden, zoals de winter.

Laten we als voorbeeld erwten en bonen nemen. Erwten zijn een plant in het vroege seizoen en als u ze voor het seizoen start, kunt u de opbrengst verhogen en meerdere oogsten ontvangen.

De wilde peapod produceert echter prachtige bloemenpracht en trekt bestuivers aan.

Na de bloei beginnen de peulen een harige hoes te ontwikkelen en blijven ze aan de plant totdat deze aan het einde van het seizoen sterft, waardoor de peulen uitdrogen.

Elke peul kan tot 15 erwten en vele duizenden erwten bevatten. De peulen worden aan het einde van elk seizoen geopend en de erwten worden op de grond gestrooid. Als gevolg hiervan blijven de erwten op de grond en blijven ze slapen tot het volgende jaar optimale groeiomstandigheden aanwezig zijn.

Erwten kunnen uiteindelijk voedsel voor dieren worden en door hun spijsverteringskanaal gaan tot het punt waar ze als afval worden weggegooid.

Wanneer de volgende seizoensregens komen, nemen deze erwten water en voedingsstoffen uit de mest op, ontkiemen en groeien uit tot volwassen planten om de levenscyclus te herhalen.

Zaadkieming

Wat Gebeurt Er Als Je Zaden Weekt?

Wanneer tuinders zaden verzamelen, zoals de gedroogde peulen, bewaren ze deze in optimale omstandigheden waar de natuurlijke omgeving de coating van de zaaddozen niet afslijt.

Als gevolg hiervan kunnen ze jaren in opslag blijven en slapend blijven totdat de tuinman besluit ze te laten ontkiemen voor hun moestuin of bloembed.

Wanneer het tijd is om een bloembed te zaaien, verticutert de tuinman de buitenkant van de zaadpositie lichtjes en laat het zaad vervolgens 24 uur weken om het water de harde schaal te laten binnendringen.

Dit bootst natuurlijke slijtage van de zaadschaal na, maar dan met een mes. Als gevolg hiervan kan de tuinman de levenscyclus van de plant beheersen, waardoor hij op elk moment van het jaar met zaaien kan beginnen.

Wat Voor Soort Zaden Moet Je Weken?

Niet alle zaden kunnen voorgeweekt worden. Kleine zaden zijn moeilijker te controleren voor de tuinman tijdens het weekproces. Ze kunnen samenklonteren, waardoor het een uitdaging is om ze tijdens het ontkiemen van elkaar te scheiden. Voor het voorweekproces zijn grotere zaden beter en praktischer voor tuinders.

Voorweken is ook geweldig voor gerimpelde zaden zoals erwten. De erwt zal na het voorweken opzwellen, waardoor rimpels uit het zaadomhulsel worden verwijderd. Dit geeft aan dat het zaad gehydrateerd is en klaar is om direct in de moestuin te worden gezaaid.

Enkele van de beste zaden om voor te weken zijn de volgende variëteiten.

  • Erwten
  • Bonen
  • Winterpompoen
  • snijbiet
  • Bieten
  • Wolvin
  • tuinbonen

Alle middelgrote zaden kunnen worden geweekt, maar het is vooral handig voor mensen met een dikkere laag, zoals bonen.

Welke Soorten Voorgeweekte Zaden Kunnen Direct Worden Gezaaid?

Het weekproces houdt in dat de tuinman de zaden een nacht in water of tussen gehydrateerde weefsels laat. De zaden kunnen direct na het weken worden gezaaid.

Het starten van zaden in de grond is de betere keuze voor een snelle groei van zaailingen. Je kunt de zaden ook ontkiemen en hun schelpen eruit halen. Verplant de zaailingen vervolgens als ze een paar sets bladeren hebben geproduceerd.

Het transplantatieproces benadrukt echter de zaailing. Als gevolg hiervan belemmert het de vroege groei van de zaailingen, waardoor je achterloopt op je groeitijdlijn. Als je binnen begint met zaden, is de enige uitzondering op deze regel wanneer de zaden nog moeten ontkiemen.

Door de zaden direct te zaaien, krijgen de wortels een betere kans om de juiste diepte te bereiken, waardoor de plant volledig tot bloei komt en de beste opbrengsten in de moestuin.

Zijn Er Zaden Die Je Niet Moet Weken?

We raden aan om de weekmethode met bloemzaden te vermijden. Bloemzaden kunnen moeilijk te beheren zijn als u geen ervaren tuinier bent. Bloemzaden zijn meestal klein, ongeveer zo groot als een speldenknop.

Het is moeilijk te bepalen of de zaden voldoende water hebben gekregen. U moet raden hoeveel ze hebben geweekt voordat u ze plant. Kleinere zaden hebben ook een grotere kans om te verdrinken tijdens het inweekproces.

Kleine zaden zoals chia, basilicum, sla, tomaten, zwartogige Susans, lisianthus en vingerhoedskruid zijn voorbeelden van zaden die een uitdaging zijn om te weken en resultaten te zien.

Het is een beter idee om deze zaden rechtstreeks in een zaaibak te zaaien en ze vochtig te houden met waternevel totdat ze ontkiemen.

Hoe Laat Ik Zaden Weken Voor De Beste Resultaten?

Zaden weken is eenvoudig. Vul een kleine glazen pot met gedestilleerd water. Omdat het vrij is van zware metalen en mineralen, raden we aan om gedestilleerd water te gebruiken. Zorg ervoor dat het water niet koud is. Het gebruik van koud water bootst de ijzige regen van de winter na en je zaden blijven in winterslaap.

Water moet warm zijn, maar niet heet. Warm water zorgt ervoor dat de zaden papperig worden en niet weken. Plaats de zaden in het water en laat ze 12 tot 24 uur weken, afhankelijk van de grootte.

U kunt gedestilleerd water krijgen bij uw plaatselijke waterleverancier, maar u kunt het beste gefilterd water gebruiken. U moet de zaden onmiddellijk planten nadat de weekperiode is afgelopen. Bereid uw moestuin of containers voor om de zaden te ontvangen.

Laat het zaad niet uitdrogen, anders zou je het embryo kunnen doden, en het zaad zal niet ontkiemen, zelfs als je het opnieuw laat weken. Je moet de zaden weggooien en het proces opnieuw beginnen.

Zorg er na het uitplanten van je zaden voor dat je de grond de eerste twee tot drie weken vochtig houdt. Geef de zaailingen of zaden niet te veel water, omdat dit de groei vertraagt en mogelijk de zaailingen verdrinkt, waardoor uw tuinplannen voor het seizoen worden verpest.