Wat Is Het Verschil Tussen Jam En Gelei?

Onderzoekende geesten willen weten! Het antwoord is veelzijdig. Er zijn in feite verschillende manieren waarop deze twee fruitconserven van elkaar verschillen, en daarnaast zijn er overeenkomsten tussen jam en gelei. Dit bericht is echt een bespreking van beide aardbeienconserven en wat elk uniek maakt.

Simpel gezegd kunnen jam- en gelei-gaten worden onderverdeeld in drie hoofdcategorieën: hun consistentie, hun inhoud en hun bereidingsprocedures.

Het Verschil Tussen Jam En Gelei: Consistentie

De eerste lacune die een toevallige waarnemer waarschijnlijk zou opmerken bij het vergelijken van jam met keratine, is de consistentie van de twee. Jelly wordt normaal gesproken gemaakt met alleen de vloeibare componenten van fruit. Jam daarentegen maakt gebruik van alle eetbare delen.

Het Verschil Tussen Jam En Gelei: Inhoud

Zoals eerder vermeld, is het belangrijkste verschil tussen gelei en jam dat jam wordt gemaakt van de hele eetbare vrucht, terwijl gelei alleen het sap bevat. Hierdoor houden mensen die een afkeer hebben van bepaalde texturen in hun eten, niet van jam. Er kunnen harde/knapperige of zakelijke delen in jam zitten. Dit geldt zeker voor aardbeienjam, die duizenden minuscule aardbeienzaadjes bevat die vast kunnen komen te zitten in tanden. Voor de voedingsbewuste mensen bevat jam echter veel meer waardevolle voedingsstoffen en is daarom favoriet. Omdat de hele vrucht in jam zit, zijn er veel meer vitamines en voedingsstoffen aanwezig. Bovendien blijft het van nature vezelrijke materiaal van het merendeel van het fruit behouden en helpt het daarom de jam door het spijsverteringskanaal te laten passeren.

Jam kan ook gebruik maken van de pure fruitpectine in het vruchtvlees. Pectine is het materiaal dat de conserven kan helpen stollen, zodat ze geen loopneus zijn en verspreid kunnen worden. Aangezien de vaste stoffen uit gelei worden verwijderd, moet er extra pectine worden ingebracht zodat ze gelatineachtig worden. Nog een verschil tussen gelei en jam is hun mengbaarheid. Omdat jam gebruik maakt van heel fruit, worden ze zelden gemengd. Gelei wordt echter meestal gemaakt met de sappen van meer dan 1 fruitsoort.

Verschillen Tussen Jam En Gelei: Voorbereiding

Noch jam, noch gelei is extreem moeilijk te verwerken of te bereiden. Dat is waarschijnlijk de reden waarom het maken van deze twee conserven wijdverbreid is. Normaal gesproken is het belangrijkste verschil tussen de bereiding van jam en gelei dat fruit wordt gekookt voor jam en geperst voor gelei. Fruit wordt bij het maken van jam gekookt met suiker en water. Bij dit proces komt de natuurlijke pectine vrij omdat het vlees zachter wordt en breekt. De geleibereiding begint vaak met het verkrijgen van het vruchtensap, vaak met behulp van een geleizak. Hoewel gelei over het algemeen als meer verwerkt worden beschouwd dan jam, is geen van beide buitengewoon tijdrovend of moeilijk.

De Verschillen Tussen Jam En Gelei: Beslissing

De significante verschillen tussen jam en gelei zijn eerder genoemd. Aan de andere kant zorgen de verschillen tussen verschillende soorten fruit, zelfs binnen dezelfde soort, voor bijna onbeperkte minieme verschillen. Neem bijvoorbeeld aardbeien. Er zijn tientallen verschillende Aardbeienrassen. Op basis van de gekozen variëteit zullen de smaak, consistentie en kwaliteit van de aardbeienjam of aardbeiengelei merkbaar anders zijn. En natuurlijk zijn jam en gelei alleen de meest voorkomende soorten conserven. Er zijn ook een aantal andere mensen. Fruitboter, fruitgestremde melk, fruitpasta, marmelade, chutney, confit en conserven zijn enkele van de andere. Vertakking naar buiten dus! Probeer zelf aardbeien te ontwikkelen in uw huis en maak vervolgens uw eigen jam, gelei en andere aardbeienconserven!