Leeuwebek Gids. Hoe Te Groeien En Te Zorgen Voor Antirrhinum

Alles wat je moet weten over leeuwenbekken! Tips voor het planten, kweken en verzorgen van Antirrhinum

De leeuwenbek is een meerjarige bloem met een korte levensduur. Het is een eenjarige die tuinders in de lente planten. Deze veelzijdige planten bieden tuinders een manier om meer kleur en esthetiek toe te voegen aan elk bloembed, en trekken bestuivers naar de tuin gedurende het groeiseizoen.

De leeuwenbek kan worden gebruikt om uw bloemperken te versieren, of als accent op potten die rond uw terras worden geplaatst. Vanwege de vorm van zijn bloemen is de leeuwenbek vernoemd naar zijn bloem. De bloemen zien eruit als de snuit van een draken op het hoogtepunt van hun bloeicyclus.

De bloemen maken ook de hele dag een openings- en sluitbeweging, waardoor het lijkt alsof een draak met zijn kaken bijt. Wanneer je bestuivers als bijen ziet, zullen ze de bloemen openen en soms naar binnen klimmen. Soms slikt de bloem ze in. Het stuifmeel van de bij komt vrij uit de kaken van de bloem wanneer deze wordt verzameld. Dit zorgt voor een verbluffend beeld.

De leeuwebek heeft ook lancetvormige bladeren die in een spiraalpatroon rond de bloemsteel en stengel van de plant zijn gerangschikt. De leeuwebek heeft de botanische naam, Antirrhinum majus. Deze naam vertaalt zich als een snuit, verwijzend naar de bloemen die lijken op de neus van een kalf.

Meestal trekken grote leeuwebekken hommels naar uw tuin, omdat zij de enige bestuiver zijn met voldoende kracht om de bloemen uit elkaar te halen om het stuifmeel te vangen. Leeuwebekken bloeien graag bij koeler weer, en ze zijn verkrijgbaar in een breed scala aan rijke kleuren, wat een spectaculair visueel effect aan de tuin toevoegt.

De leeuwenbek bloeit aan de basis van de bloemsteel en reist na een paar weken naar de top. Leeuwebekken vertragen meestal hun bloei in de zomer. Ze zullen blijven bloeien als ze voldoende water krijgen.

Het duurt ongeveer drie maanden voordat leeuwenbekzaden in de grond ontkiemen. Daarom besluiten veel tuinders om hun leeuwebekken vroeg binnenshuis te beginnen en de zaailingen vervolgens in bedden te transplanteren wanneer de laatste nachtvorst voor het seizoen eindigt.

Leeuwebekken

Als je uit zaden kweekt, groeien de planten wat traag. Als gevolg hiervan besluiten veel telers om in plaats daarvan zaailingen van kwekerijen te kopen. Dit geeft je bloemen een snelle start en verkort de tijd die nodig is om de zaden te laten ontkiemen. Vogels kunnen ze ook opeten.

Je leeuwebekken zullen het goed doen in kweekomgevingen met goed doorlatende grond die rijk is aan voedingsstoffen. We raden aan om ze in direct zonlicht te planten, maar ze zullen ook groeien en bloeien in gedeeltelijk schaduwrijke bloembedden.

Om hoge en bossige planten te laten groeien, knijpt u in de bloeisteel. Door de bloemen dood te maken en de toppen te knijpen, wordt nieuwe groei gestimuleerd. Zo heb je nog een bloeisessie voor het einde van de herfst.

U zult merken dat leeuwebekken de voorkeur geven aan bloeien in de koelere omstandigheden van de late lente en vroege herfst. Als je verder naar het noorden in een koel klimaat leeft, zullen je leeuwebekken het hele seizoen bloeien.

Je leeuwebekken zullen de winter niet overleven. Ze doen het beter als eenjarige. Ze zullen volgend jaar niet terugkeren naar dezelfde sterke groei en bloei, zelfs niet als ze de winter doorkomen. Het is een goed idee om ze eruit te trekken en opnieuw te beginnen met nieuwe zaden of zaailingen.

Je leeuwebekken zullen tijdens het groeiseizoen zaaddozen vormen en ze kunnen zaden op de bloembedden laten vallen. Deze zelfzaaiende zaden kunnen, als je geluk hebt, gaan bloeien en zullen het volgende groeiseizoen een nieuwe leeuwenbektuin beginnen.

Lichtomstandigheden Voor Leeuwenbekken

Plant je leeuwebekken in goed verlichte bloemperken voor het beste bloeiresultaat. Leeuwebekken kunnen ook gedijen in gedeeltelijk zonnige delen van de tuin. Om te bloeien, hebben ze in het groeiseizoen zes tot acht uur directe blootstelling aan de zon nodig.

Je moet je planten de hele zomer water geven, en laat de wortels niet uitdrogen tussen de gietbeurten.

De plant zal je belonen voor je inspanningen om hem goed te onderhouden met een nieuwe bloeisessie aan het einde van het groeijaar. Dit is meestal rond het midden van de herfst. Afhankelijk van uw geografische locatie, kunnen uw leeuwebekken tot ver in de winter bloeien.

Bodemomstandigheden Voor Leeuwebekken

Leeuwebekken gedijen goed in een bodem met een pH tussen 6,2 en 7,0. De planten groeien graag in een bodem die rijk is aan voedingsstoffen, met een goede drainage rond de wortels. Wortelrot kan optreden als de grond niet goed gedraineerd is.

Ze zijn van korte duur en hebben in het groeiseizoen niet veel voeding nodig. Het toevoegen van meststoffen aan de grond is meestal niet nodig, tenzij de grond volledig verstoken is van voedsel voor de plant.

Om leeuwebekken tot hun volle potentieel te laten bloeien, kunt u tijdens het groeiseizoen wat mulch en een beetje mest aan de grond toevoegen.

Leeuwebekken Water Geven

Om leeuwebekken te laten gedijen, hebben ze veel water nodig. Leeuwebekken zijn dorstige planten en hebben veel water nodig. Je moet ervoor zorgen dat de grond altijd vochtig is. Het is een vergissing om de grond tussen de gietbeurten uit te laten drogen en het kan de bloeicapaciteit van de plant vertragen of beperken.

Om leeuwebekrot te voorkomen, moet u de planten rond de basis water geven en de kroon niet nat maken. De planten hebben een aanzienlijke waterbehoefte tijdens de kiem- en zaailingsfase. Als vaste plant kun je echter twee keer per week met zo’n 3 cm water wegkomen.

Om te controleren of je leeuwebekken water nodig hebben, steek je je vinger in de grond. Als je vinger na een centimeter droog aanvoelt, is het tijd om de planten water te geven met een tuinslang.

Hoe Temperatuur En Vochtigheid De Leeuwenbekken Beïnvloeden

Zoals gezegd doen leeuwebekken het beter in koelere omstandigheden in de richting van USDA-groeizones 7 tot 11. Het zijn redelijk winterharde planten, maar hoe warmer het klimaat, hoe minder indrukwekkend de bloei. Leeuwebekken gedijen in ideale omstandigheden die ’s nachts tussen de 40 en 70 graden zijn en overdag laag in de 70.

Om deze reden vinden tuinders het leuk om leeuwebekken te planten om de tuin in de eerste maanden van het jaar met kleur te vullen. Ze geven de tuin een broodnodige uitbarsting van kleur terwijl de rest van het bloembed een inhaalslag maakt.

Je Leeuwenbekken Bemesten

Om te gedijen, hebben leeuwenbekken niet veel kunstmest nodig. Als u in warmere klimaten leeft, minimaliseert het toevoegen van wat verdunde vloeibare 10-10-10-mest het risico dat de plant stikstofverbrandingen ontwikkelt, terwijl de wortels de voeding krijgen die ze nodig hebben om te gedijen.

Antirrhinum

Leeuwebekken Kweken Uit Zaden

Zoals gezegd, is het een uitdaging om je leeuwebekken uit zaden te starten. Om ervoor te zorgen dat uw leeuwebekken ontkiemen en wortel schieten, moet u groene vingers hebben.

Voor gevorderde tuiniers raden we aan om alleen uit zaden te kweken. Het is mogelijk om teleurgesteld te zijn als uw spruiten niet groeien als u net begint met tuinieren.

Kweken uit zaden is makkelijker als je verder naar het noorden woont. Koelere klimaten zorgen voor gemakkelijkere groeiomstandigheden bij het starten van zaad. Als je in koelere klimaten leeft, kun je zelfs het volgende groeiseizoen zelfzaaiende zaden krijgen.

We raden aan om je leeuwebekken minimaal 6 weken voordat je ze in het bloembed gaat planten binnen te zetten. Sommige tuinders beginnen al 12 weken voordat ze in de bloembedden worden geplant met zaden.

Je kunt je zaden binnen beginnen door een algemeen potmengsel te gebruiken. De zaden worden in de grond geperst. De zaailingtray moet 16 uur per dag onder fel licht worden geplaatst. Zorg ervoor dat het groeimedium niet uitdroogt, anders zullen de zaden niet ontkiemen.

Zodra de zaailingen hun zesde tot zesde set bladeren hebben gekweekt, kunnen ze in de tuin worden getransplanteerd. De zaailingen moeten in dit stadium van de levenscyclus ongeveer drie tot vier inch meten en ze zijn winterhard genoeg om direct in de grond in direct zonlicht te planten.

Nadat je de plant een paar dagen de tijd hebt gegeven om zich in de grond te vestigen, kun je de punt van de plant eraf knijpen om hem te stimuleren naar buiten te groeien. Zelfs gevestigde planten zijn bestand tegen lichte vorst.

Leeuwebekken Worden Geteisterd Door Veelvoorkomende Ziekten En Plagen

Leeuwebekken zijn winterharde planten en resistent tegen de meeste ziekten en plagen. Er zijn een aantal dingen waar u rekening mee moet houden tijdens het groeiseizoen.

De belangrijkste ziekte die leeuwebekken treft, is roestschimmel. Deze ziekteverwekker kan in de grond overwinteren en de groei en bloei van de leeuwebekken van volgend jaar beïnvloeden. Je moet ofwel de grond verwijderen of fungicide gebruiken om van de ziekte af te komen voordat deze zich naar andere planten verspreidt en leeuwebekken doodt.

Leeuwebekken zijn ook vatbaar voor aanhoudende schimmelinfecties, zoals echte meeldauw, schimmelbladvlekken, valse meeldauw, wortelrot en verwelking. Schimmelproblemen komen het meest voor in bloembedden die niet genoeg zonlicht en luchtstroom krijgen.

Tuinders moeten zich ook zorgen maken over spint of bladluizen. Het is echter gemakkelijk om van dit ongedierte af te komen met een natuurlijk product zoals neemolie. Sproei de planten naar beneden wanneer u tekenen van het ongedierte opmerkt, en ze zouden binnen een dag of twee moeten verdwijnen.